Naša povijest

Povijest Yare podudara se s poviješću industrije mineralnih gnojiva.

Godine 1905. tvrtka Norsk Hydro, prethodnik današnje Yare, prva na svijetu započela je proizvodnju dušičnog gnojiva putem procesa izdvajanja dušika iz zraka korištenjem električne energije iz jedne hidroelektrane.

Od samog početka naša kompanija se etablirala kao globalni predvodnik u razvoju industrije ishrane biljaka. Yarin glavni cilj je da bude jedan od vodećih dobavljača proizvoda za ishranu biljaka, specijaliziran za dušična gnojiva sa smanjenim ugljičnim otiskom. Usredotočivši se na efikasno iskorištavanje hranjiva za široku paletu poljoprivrednih kultura diljem svijeta, razvili smo proizvode s najmanjim utjecajem na okoliš, kao i opremu i alate za preciznu poljoprivredu, prilagođene pojedinim podnebljima, koji pomažu krajnjim korisnicima u maksimiziranju povrata ulaganja.

Naša povijest pokazuje kako se kompanija razvijala i rasla prateći rast tržišta. Također pokazuje ranu globalizaciju kompanije te razvoj i konsolidaciju industrije gnojiva. U novije vrijeme, razvoj industrijskog tržišta i povećana usredotočenost na ekološke proizvode predstavljaju dva osobito važna momenta za kompanija.

Yara danas i u budućnosti

Yara je kompanija sa sjedištem u Norveškoj, koja pretvara energiju, prirodne minerale i dušik u cjelovitu ponudu proizvoda za ishranu biljaka, kao i široku paletu proizvoda za upotrebu u industriji.

Danas Yara na globalnom planu sigurno drži poziciju među vodećim dobavljačima dušičnih mineralnih gnojiva i industrijskih proizvoda. Naša kompanija globalni je lider u proizvodnji amonijaka, nitrata i specijalnih gnojiva.

S uredima u više od 50 zemalja i prodajnom mrežom u 150 zemalja, Yara je zauzela jedinstvenu poziciju na svjetskom tržištu gnojiva i industrijskih proizvoda. Raspon aktivnosti današnje Yare veoma je širok, od iskapanja fosfatnih ruda i proizvodnje amonijaka i uree do trgovanja na robnim burzama i proizvodnje visoko specijalističkih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda. Naša proizvodnja i prodajna mreža utemeljene su na dubokoj upućenosti u globalne trendove i bliskom poznavanju svakog tržišta.

U svrhu razvoja optimalno balansiranih proizvoda za ishranu biljaka, Yara je čvrsto posvećena globalnom programu istraživanja i razvoja te korištenju najmodernijih tehnologija (među ostalim, daljinsko očitavanje i aplikacije) u svrhu davanja savjeta poljoprivrednicima na terenu.