Izjava o zaštiti privatnosti

Ova Izjava o zaštiti privatnosti ("Izjava o zaštiti privatnosti", "Izjava") odnosi se na osobne podatke koje prikuplja i koristi Yara Hungária Kft. 8200. Veszprém, Szabadság tér 4., Mađarska ("mi") kada koristite ovu internetsku stranicu ("Stranica", "web”) ili imate neku drugu interakciju s nama na neki od načina opisanih u ovoj Izjavi.

Yara Hungária Kft. upravlja Stranicom i kontrolira obradu Vaših osobnih podataka prilikom korištenja Stranice.

U ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti objašnjavamo kako Yara prikuplja, koristi i posreduje vaše osobne podatke za vrijeme dok koristite Stranicu ili imate neku drugu interakciju s nama na neki od načina opisanih u ovoj Izjavi. U slučaju da se naša interakcija s Vama odvija na neki način koji nije opisan u Izjavi, pružit ćemo Vam dodatne informacije o korištenju Vaših osobnih podataka u vezi s tim konkretnim oblikom interakcije. Ako ćete imati dodatna pitanja, molimo Vas da nas kontaktirate putem elektroničke pošte na adresu hungary@yara.com.

Detaljnije informacije o tome kako Yara obrađuje osobne podatke možete pročitati na ovoj poveznici: Yarina politika privatnosti podataka korisnika, dobavljača i poslovnih partnera. Yarina politika privatnosti dio je Yarinih obvezujućih korporativnih pravila.

1. Kada i kako prikupljamo osobne podatke

Vaše podatke prikupljamo kada koristite Stranicu ili s nama imate neku drugu vrstu kontakta – na primjer, ako ste Yarin kupac ili dobavljač. Informacije dobivamo iz sljedećih izvora, ovisno o tome na koji ste način u kontaktu s nama:

1. S naših internetskih stranica ili mobilnih aplikacija:

 • Osobne podatke prikupljamo preko naših internetskih stranica ili mobilnih aplikacija, na primjer, kada se pretplatite na neku našu mobilnu aplikaciju, otvorite korisnički račun (profil) ili imate interakciju s našim povezanim uređajima.
 • Za početak, imate mogućnost anonimnog korištenja Stranice. Za vrijeme dok pregledavate Stranicu ili imate neku drugu mrežnu interakciju s nama, prikupljamo podatke o vašem računalu i vašem korištenju naše mrežne stranice uz pomoć “kolačića” (cookies). Prikupljene podatke koristimo u svrhu analize korištenja Stranice kako bismo mogli poboljšavati kvalitetu njezinog sadržaja.
 • Vaše podatke prikupljamo i kada koristite naše mobilne aplikacije ili nas kontaktirate putem mrežne stranice ili aplikacije, na primjer radi korisničke podrške. Detaljnije informacije o “kolačićima” i srodnim tehnologijama možete pronaći u 6. članku ove Izjave.

2. Izravno od Vas:

 • Vaše osobne podatke prikupljamo izravno od Vas kada u interakciji s nama sami odlučite da nam podnesete određene informacije, na primjer kada se registrirate za primanje nekog elektronskog biltena (newslettera), prijavite na neku od naših mrežnih stranica ili aplikacija, ispunite neki od naših digitalnih ili fizičkih obrazaca, kupite, naručite ili izvršite upload informacija ili datoteka u neki naš portal.
 • Vaše osobne podatke možemo prikupljati i kada nam se obratite s nekim upitom (na primjer, u vezi korisničke podrške), kada obrađujemo Vaše narudžbe ili kada nas posjetite na nekom sajmu ili drugom javnom događanju. Napominjemo da imamo zakonsku obvezu obrade određenih osobnih podataka (na primjer, u slučaju kupnje određenih proizvoda), a ponekad od Vas moramo tražiti određene podatke kako bismo s Vama mogli sklopiti neki ugovor i ispuniti ugovorene obveze.
 • Vaše osobne podatke prikupljamo izravno od Vas i u slučaju kada ste dobavljač, kako bismo mogli sklopiti ugovor s dobavljačem te za potrebe upravljanja odnosima s dobavljačima.
 • S vremena na vrijeme putem interneta obavljamo anketna istraživanja u svrhu boljeg razumijevanja potreba i prioriteta naših korisnika, posjetitelja, kontakata, potencijalnih kupaca i kupaca, na primjer putem mjerenja zadovoljstva kupaca ili obogaćivanja podataka korištenjem metode NPS (net promoter score). Prije anketiranja upoznat ćemo Vas s načinima kako ćemo koristiti Vaše osobne podatke. Sudjelovanje u ovakvim istraživanjima je dobrovoljno, a u slučajevima kada je to zakonska obveza od Vas ćemo zatražiti privolu za obradu podataka. Vaše je pravo da u bilo kojem trenutku povučete privolu.

3. Od kompanija iz naše grupacije, prodavača, dobavljača, poslovnih partnera te ostalih trećih strana:

 • Prilikom kupnje ili prodaje nekog našeg proizvoda ili usluge, možemo prikupljati osobne podatke vezane uz transakciju u svrhu obavljanja te transakcije i upravljanja odnosima s dobavljačima. Na Vaš zahtjev, ili u svrhu naših legitimnih interesa - za potrebe segmentacije ili upravljanja odnosima s dobavljačima, možemo preuzeti informacije od naših prodavača, dobavljača, poslovnih partnera i ostalih trećih strana.

4. S Vaše opreme:

 • Ako ste se registrirali za korištenje usluga koje vam omogućuju da s Vašeg uređaja izvršite upload podataka na neki naš portal ili aplikaciju, prikupljamo podatke o opremi s Vaše opreme ili uređaja, kako je detaljno opisano u našoj Izjavi o privatnosti u digitalnoj poljoprivredi. Također možemo primate podatke o lokaciji s Vašeg pametnog telefona ili nekog drugog uređaja s mogućnošću određivanja lokacije, pod uvjetom da je Vaša oprema povezana s nekom mobilnom aplikacijom koju ste od nas preuzeli ili korisničkim računom koji ste registrirali kod nas.

5. Iz ostalih izvora:

 • Na primjer, putem trgovačkih agenata ili distributera koji prodaju Yarine proizvode ili koriste Yarine aplikacije kao što su Request for Quote ili Loyalty Program, kada dijele s nama osobne podatke kupaca kako bismo mogli ispuniti Vaše zahtjeve ili izvršiti obveze utvrđene ugovorom koji je sklopljen s Vama, ili između nas i takvih partnera, na primjer za isporuku proizvoda kupljenih preko naših distributera.

2. Vrste informacija i podataka koje prikupljamo

Kada koristite našu mrežnu stranicu, prikupljamo osobne podatke i informacije o uređajima u mjeri dopuštenoj zakonom. Osobni podaci su informacije, ili kombinacije više informacija, koje se mogu koristiti kako bismo Vas mogli individualno prepoznati. Ovisno o uslugama koje koristite, odnosno o načinu na koji koristite Stranicu, možemo prikupljati sljedeće kategorije podataka:

 • Kontaktne informacije kao što su Vaše ime i prezime, adresa i adresa elektroničke pošte (e-mail adresa), koje dajete kada otvarate korisnički račun ili ispunjavate neki od naših digitalnih ili fizičkih obrazaca. Te informacije omogućuju nam da Vas možemo identificirati te s Vama održavati komunikaciju;
 • Poslovne podatke koji nam omogućuju da Vam možemo pomoći u optimiziranju Vaših poslovnih operacija, ako ste registrirali korisnički račun. To uključuje, ali nije ograničeno na, podatke o nazivu, lokaciji i veličini Vašeg poslovnog subjekta, te druge poslovne informacije koje se mogu povezati isključivo s Vama, ako ste registrirali korisnički račun;
 • Informacije o poslovnom odnosu koje nam pomažu da Vas individualno identificiramo i doznamo koje su Vaše potrebe kako bismo Vam mogli ponuditi proizvode, tehnologiju i usluge koje bi Vas mogle zanimati; u te informacije pripadaju podaci o vlasništvu i poslovanju, Vaša okvirna lokacija te ostale demografske informacije u skladu sa zakonskim propisima. Tu kategoriju podataka prikupljamo kada ste u interakciji s nama ili ste registrirali korisnički račun;
 • Informacije o zapošljavanju koje nam, ako ste se prijavili za posao kod nas, omogućuju procjenu Vaših kvalifikacija za posao za koji ste se prijavili; u to pripadaju osnovne kontaktne informacije, životopis (CV), informacije o Vašem obrazovanju, znanjima i vještinama, karijeri i radnom iskustvu, te ostale informacije kao što su fotografija, JMBG i/ili OIB, potvrde o zaposlenju, pisma preporuke i druge relevantne informacije;
 • Informacije o transakciji i proizvodima povezane s Vašim interakcijama s nama, našim prodavačima i poslovnim partnerima, a koje uključuju kupnje, upite, korisničke račune, povijest kupnje, proizvode i količine, kulture i preferencije;
 • Identifikacijske informacije kao što su datum Vašeg rođenja ili preslike Vaših identifikacijskih isprava, koje su potrebne samo u slučaju potrebe potvrde Vašeg identiteta;
 • Informacije o financijskim računima koje su potrebne isključivo u svrhu dovršavanja Vaše kupnje;
 • Informacije o uređajima i njihova analiza u koje pripadaju podaci o računalima, telefonima ili drugim uređajima koje koristite za pregled Stranice, a koje koristimo u skladu s Vašim privolama. Informacije koje prikupljamo možemo povezivati s Vašim različitim uređajima kako bismo Vam na svim uređajima mogli pružiti ujednačenu kvalitetu usluga. Među tim podacima mogu biti vaša IP adresa, operativni sustav, verzija hardvera, postavke uređaja te vrsta i identifikator uređaja. Također možemo prikupljati podatke kao što su naziv vašeg mobilnog operatera ili davatelja internetskih usluga, identifikator mobilnog oglašavanja i identifikator mobilnih aplikacija, vrsta pretraživača, jezik, geolokacija, vremenska zona u trenutku pristupa te datum i trajanje Vaše posjete Stranici. Možemo prikupljati i podatke o načinima kako koristite Stranicu, na primjer o brzini Vašeg kretanja kroz pojedine stranice ili dijeljenju sadržaja;
 • Podaci o opremi koje generira i prikuplja Vaša oprema (softver i hardver), ili koji se na njoj pohranjuju, te podaci o uređajima povezanim s Vašom opremom, uključujući, ali nije ograničeno na, lokaciju Vaše opreme.

3. Kako Yara koristi osobne podatke

Vaše osobne podatke koristimo za sljedeće svrhe:

1. Omogućavanje funkcionalnosti zatraženih proizvoda i usluga te korisničke podrške:

 • Omogućavanje funkcionalnosti proizvoda, tehnologija i usluga koje želite koristiti te pružanje ostalih usluga povezanih s Vašom narudžbom kao što su dostava proizvoda, preporuke i održavanje.
 • Kreiranje, upravljanje i omogućavanje pristupa Vašem računu za usluge/proizvode za koje ste se registrirali za korisnički račun.
 • Provođenje i arhiviranje Vaših transakcija.
 • Isporuku proizvoda i alata koje ste naručili (uključujući proizvode i alate koje ste naručili preko naših distributera).
 • Aktivnu dostavu personaliziranih izvještaja i/ili preporuka/poljoprivrednih savjeta napravljenih na temelju podataka koje ste dali Yari, a koji se specifično odnose na Vas i Vaše poslovne aktivnosti kako biste kroz poboljšanu produktivnost i kvalitetu povećali svoju zaradu.
 • Davanje ponude na temelju potvrde našeg distributera o zaprimanju Vašeg zahtjeva za ponudom.
 • Obračun i dodjeljivanje bodova na temelju Vaše povijesti kupnje, s kojima možete dobiti određene poklone ili popuste na ostale Yarine proizvode ili usluge, ako ste član Programa vjernosti (Loyalty Program).
 • Slanje administrativnih informacija, kao što su promjene naših uvjeta i pravila poslovanja.

Odgovaranje na Vaše upite i zahtjeve, na primjer kada nam se obratite s pitanjima ili prijedlozima.

2. Korisnička podrška:

 • Pružanje podrške, uključujući ažuriranja i nadogradnje proizvoda te obavijesti o njihovoj dostupnosti, te za dijagnostiku i popravke, osiguravanje sigurnosti proizvoda odnosno povlačenje defektnih proizvoda;
 • Pružanje ostalih oblika tehničke podrške, kao što su instaliranje, održavanje i pomoć prilikom kvarova.

3. Upravljanje odnosima s dobavljačima

 • Upravljanje ugovorima, uključujući obavljanje svih interakcija i transakcija sa svim našim dobavljačima robe i/ili usluga, kako bi se maksimizirala vrijednost takvih interakcija i transakcija;
 • Upravljanje performansama, poput postavljanja sustava procjene performansi;
 • Upravljanje rizicima, na primjer izradu strategija reakcije na poremećaje u lancu opskrbe;
 • Upravljanje podacima, na primjer potvrđivanje zahtjeva dobavljača;
 • Kontinuirano poboljšavanje odnosa i komunikacije s dobavljačima i vanjskim organizacijama radi povećanja efikasnosti i isplativosti poslovanja.

4. Marketinške komunikacije i pružanje personaliziranih usluga:

 • Slanje poruka i informacija te direktni marketing Yarinih proizvoda, tehnologije i usluga, uključujući izradu korisničkog profila putem kojeg Vam šaljemo ciljane marketinške ponude, personalizirane ponude, biltene (newslettere), informacije o proizvodima, naše časopise, kataloge, objave, pozivnice za različite prigode i druge informacije za koje vjerujemo da bi Vas mogle zanimati.
 • Slanje personaliziranih preporuka i agronomskih savjeta.
 • Ovisno o Vašem izboru, marketinške komunikacije šaljemo elektroničkom poštom i/ili putem SMS poruka. Takve komunikacije mogu sadržavati agronomske i komercijalne savjete, biltene (newslettere), ankete, promotivne kampanje, pozivnice i informacije o raznim događajima, promocijama na sajmovima, sastancima, edukacijama ili webinarima (internet seminari).
 • Provođenje istraživanja i anketa, s ciljem unapređivanja kvalitete naših usluga te za administriranje programa vjernosti.
 • Osobne podatke obrađujemo i u svrhu ostvarivanja našeg legitimnog interesa slanja personaliziranih marketinških poruka našim kupcima, koristeći informacije vezane uz povijest kupnje, preferencije, način korištenja Stranice i/ili mobilnih aplikacija, a sve to s ciljem boljeg razumijevanja njihovih potreba i izazova s kojima se susreću.
 • Segmentiranje kupaca: i te podatke koristimo u analitičke svrhe, s ciljem poboljšavanja odgovarajućih proizvoda, komunikacija i usluga, kao i za unapređivanje naše agronomske ekspertize. Uz segmentiranje radimo i profiliranje kako bismo mogli odrediti razinu zanimanja potencijalnih kupaca za konkretne proizvode ili marketinške komunikacije.
 • Ako za to dobijemo Vašu privolu, Vaše osobne podatke dijelimo s drugim oglašivačima koji Vam mogu slati marketinške poruke koje bi Vas mogle zanimati.
 • Omogućavanje Vaših komentara i izjava na našim mrežnim stranicama i mobilnim aplikacijama.
 • U slučajevima kada je to zakonska obveza, od Vas ćemo zatražiti privolu za primanje marketinških poruka i anketa koje se provode u marketinške svrhe. Vaše je pravo da u bilo kojem trenutku povučete privolu i otkažete primanje takvih poruka sljedeći upute koje su navedene u svakoj takvoj poruci, odnosno, za klasične (papirnate) ugovore, slanjem zahtjeva na adresu elektroničke pošte privacy.global@yara.com.

5. Omogućavanje promotivnih aktivnosti i olakšavanje dijeljenja (sharing) putem društvenih mreža:

 • Omogućavanje Vašeg sudjelovanje u promocijama.
 • Olakšavanje funkcionalnosti dijeljenja informacija na društvenim mrežama, u slučaju da ste izabrali takvu mogućnost. Za takve promocije i dijeljenje na društvenim mrežama mogu vrijediti dodatna pravila. Molimo Vas da svakako proučite ta pravila.

6. Zapošljavanje:

 • Zapošljavanje novih djelatnika Yare – ako ste se prijavili za posao putem našeg sustava za prijave koji je dostupan u okviru stranice yara.com ili drugim putem.
 • Informacije navedene u vašoj prijavi za posao koristimo kako bismo procijenili jeste li pravi kandidat za radno mjesto za koje ste se prijavili.

7. Upravljanje potrebama našeg svakodnevnog poslovanja i poslovno izvješćivanje:

 • Analiziranje korištenja naših proizvoda i usluga za potrebe izrade zbirnih izvješća o trendovima.
 • Upravljanje našim mrežnim stranicama i uslugama, upravljanje ugovorima, analitika i sprječavanje prijevara.
 • Poslovnu inteligenciju - na primjer skupljanje informacija za potrebe općeg uvida u tržište.
 • Poboljšanje proizvoda – razvoj novih proizvoda ili unapređivanje postojećih proizvoda.
 • Nadzor i reviziju – na primjer, za provođenje interne revizije, poslovnu analitiku, kontrolu i izvješćivanje (primjerice, procedure vezane uz zviždače).
 • Poslovne transakcije, uključujući reorganizacije, poslovna spajanja, prodaju, zajedničke pothvate, prijenos vlasništva, prijenos poslovanja ili druge promjene. Na primjer, u slučaju spajanja ili kupnje od strane neke druge kompanije, možemo biti u obvezi da toj kompaniji omogućimo uvid u osobne podatke korisnika.
 • Zaštitu Yarine imovine, na primjer u smislu zdravstvenih ili sigurnosnih rizika, kao i za upravljanje pravom pristupa i sigurnošću (za spriječavanje prijevara, cyber napada i krađe identiteta).
 • Ispunjavanje zakonskih obveza – na primjer, moramo imati račune radi knjigovodstvenih potreba, ili relevantnim državnim tijelima na njihov zahtjev omogućiti uvid u određene podatke.

4. Koja je pravna osnova za obradu Vaših podataka?

1. Ugovor

 • Ako smo s Vama sklopili ugovor o prodaji, kupnji ili dostavi proizvoda ili usluga, pravna osnova za obradu podataka je nužnost ispunjavanja ugovorenih obveza, a prije sklapanja ugovora pravna je osnova nužnost poduzimanja potrebnih akcija na temelju Vašeg zahtjeva.
 • Ova pravna osnova primjenjiva je na sve obrade podataka koje su nužne za upravljanje ugovorom i izvršavanje ugovorenih obveza, kao i za sve akcije koje je nužno napraviti prije sklapanja takvog ugovora. Na primjer, to uključuje korisničku podršku (primjerice, u obliku programa vjernosti), upravljanje odnosima s kupcima i usluge naplate, te sve ostale obrade podataka nužne za isporuku ugovorenih funkcionalnosti, proizvoda i usluga.
 • U slučajevima kada su nam osobni podaci potrebni u svrhu pravnih ili ugovornih obveza, davanje takvih podataka je obavezno: ako ne dobijemo sve potrebne podatke, nećemo moći upravljati našim ugovornim odnosom ni ispuniti pripadajuće obveze. U svim ostalim slučajevima, davanje osobnih podataka nije obavezno.

2. Zakonske obveze

 • U pojedinim slučajevima, imamo zakonsku obvezu obrade Vaših osobnih podataka (na primjer, radi računovodstvenih i knjigovodstvenih obveza).

3. Legitimni interes

 • Vaše podatke obrađujemo i u svrhu našeg legitimnog interesa, osim kada su od takvog interesa jača Vaša prava na zaštitu osobnih podataka. Uobičajen primjer takvog interesa je nastojanje da unapređujemo naše proizvode, tehnologije i usluge u svrhu poboljšavanja korisničkog zadovoljstva te prilagođavanja naših usluga Vašim individualnim preferencijama i potrebama.
 • Naš legitimni interes temelj je za obradu Vaših osobnih podataka i u slučajevima kada ispunite neki od naših digitalnih ili fizičkih obrazaca, kao i za omogućavanje prijava naših kupaca s primjenjivim zakonskim obvezama. Također, obrađujemo osobne podatke naših kupaca kada je to nužno za naš legitimni interes ispunjavanja naših ugovornih obveza prema distributerima a u svrhu isporuke proizvoda i usluga koje je kupac naručio.
 • U nekim slučajevima (na primjer, kada radimo profiliranje), pravna je osnova za obradu podataka, u obliku izrade korisničkih profila radi prilagođavanja naših ponuda i usluga potrebama naših kupaca, naš legitimni interes na marketinškom planu, sve dok od takvog interesa nisu jača prava kupaca na zaštitu osobnih podataka.
 • Ako s kupcima imamo postojeći odnos, s vremena na vrijeme takvim kupcima šaljemo, u digitalnom obliku, marketinške informacije o našim proizvodima i/ili uslugama, a koje informacije su sastavljene na temelju prijašnjih kupnji, a slanje takvih poruka naš je legitimni interes. Prije slanja, omogućujemo Vam opciju da izaberete da ne želite primati takve digitalne marketinške poruke.
 • Za potrebe segmentiranja i analitike pravna je osnova za obradu podataka naš legitiman interes za unapređivanjem naših proizvoda i usluga te za ponudu relevantnih proizvoda, komunikacija i usluga našim kupcima ili potencijalnim kupcima.
 • U slučajevima kada Vaše osobne podatke dobijemo od naših komercijalnih partnera ili distributera – na primjer, putem sustava Request for Quote ili Programa vjernosti – pravna osnova za obradu podataka je nužnost izvršenja našeg legitimnog interesa odgovora na vaš zahtjev za ponudom ili izvršenje obveza definiranih našim ugovorima s takvim partnerima.
 • Legitimni interes za nas je pravna osnova i u svrhu postizanja određenih poslovnih ciljeva, na primjer, poslovne inteligencije, unapređenja proizvoda, nadzora i revizije, poslovnih transakcija te zaštitu Yarine imovine.
 • Napominjemo da imate pravo uputiti prigovor na svaku obradu podataka za koju kao pravnu osnovu navodimo legitimni interes, kao i na obradu podataka u svrhu direktnog marketinga; ta prava detaljnije su objašnjena u članku 8 ove Izjave.

4. Privola

 • • U nekim situacijama, obradu Vaših podataka vršimo na temelju Vaše privole - na primjer, kada se registrirate za primanje naših biltena (newslettera) i drugih marketinških poruka. Vaše je pravo da u bilo kojem trenutku povučete privolu i otkažete primanje takvih poruka sljedeći upute koje su navedene u svakoj takvoj poruci.
 • • Povlačenje privole ne utječe na zakonitost obrade podataka koja se obavljala na temelju privole prije nego što je povučena.

5. Kada Yara otkriva osobne podatke

Vaše osobne podatke ni na koji način ne distribuiramo izvan okvira Yare. Vaše osobne podatke možemo dijeliti isključivo na načine opisane u ovom članku:

1. S kompanijama grupe Yara International ASA, a u skladu sa svrhama izloženim u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti

 • Za potrebe optimiziranja zajedničkih operativnih procesa. Unutar grupe kompanija postoje situacije kada je nužna maksimalna efikasnost korištenja resursa. U tom kontekstu, članice naše grupe uzajamno si pomažu u optimiziranju zajedničkih procesa.
 • Za potrebe naših djelatnosti kao što su istraživanje i razvoj, administracija sustava, izrada statistike i analiza, marketing, pronalaženje novih potencijala, te druge svrhe detaljnije izložene u Yarinoj direktivi privatnosti osobnih podataka kupaca.
 • Na primjer, dijeljenje podataka može biti nužno kako bi se obradio neki vaš zahtjev ili upit, za procjenu vaše prijave za posao ili za sklapanje ugovora o radu, za potrebe analitike i istraživanjima u okvirima gdje je takva razmjena nužna za ostvarivanje našeg legitimnog interesa za unapređenje naših proizvoda, tehnologija i usluga.

2. S pružateljima usluga, kako bi mogli obaviti usluge koje za nas rade

 • Za svrhe navedene u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti te za relevantne ugovore o obradi podataka.
 • Primjeri takvih usluga su web hosting, obrada plaćanja, isporuka pošiljki, slanje e-pošte, distribucija, korisnička i tehnička podrška, mrežna analitika, nadzor IT sustava, upravljanje odnosima s korisnicima, evaluacije, ankete i anketna istraživanja, zakonsko usklađivanje, kao i održavanje sigurnosti naših poslovnih operacija, uključujući identificiranje i otklanjanje eventualnih neispravnosti.

3. Tijelima javne vlasti, u slučajevima kada je to neophodno

 • Za svrhe razrješavanja sporova s trećim stranama.
 • Na zahtjev ili naredbu nekog državnog tijela.
 • Kada za to postoji zakonska obveza ili regulacija, ili za potrebe pravnih postupaka.
 • Za davanje informacija koje držimo važnima.

4. Partnerima i drugim komercijalnim suradnicima u svrhu izvršavanja naše poslovne suradnje

 • Na primjer, našim ugovornim partnerima u procesima prodaje i distribucije.
 • U vezi s prodajom ili poslovnom transakcijom s potencijalnim kupcima ili dobavljačima. U slučaju realizacije poslovne transakcije naš je legitimni interes dijeljenje ili prijenos naših podataka prema trećoj strani.
 • Kako bismo im dozvolili da Vam mogu slati marketinške poruke i materijale, u slučaju da ste za to dali privolu.

5. Trećim stranama kojima ste dali svoje osobne podatke putem naših mrežnih stranica ili mobilnih aplikacija

 • Neke naše mrežne stranice i mobilne aplikacije omogućuju Vam pristup drugim pojedincima ili organizacijama, kao što su agronomski stručnjaci, konzultanti, distributeri, proizvođači strojeva i društvene mreže, s kojima možete dijeliti Vaše osobne podatke.
 • Kada povežete neku Vašu mobilnu aplikaciju sa svojim profilom na nekoj društvenoj mreži, ili dijelite sadržaj s neke naše mrežne stranice na vašem profilu na nekoj društvenoj mreži, dijeli ćete informacije sa svojim prijateljima na toj društvenoj mreži, drugim korisnicima, te s davateljem platforme te društvene mreže. Pritom nam dajete ovlast da olakšamo takvo dijeljenje informacija, s Vašim razumijevanjem da je korištenje podijeljenih informacija podložno uvjetima politike privatnosti davatelja platforme te društvene mreže.

6. Kolačići i srodne tehnologije

Na našim mrežnim stranicama koristimo “kolačiće” (cookies) - male podatkovne datoteke koje se spremaju na vaš uređaj kad posjetite naše stranice. Kolačići nam pomažu da identificiramo Vaš uređaj kako bismo mogli individulizirati Vaše korisničko iskustvo.

Kolačići nam pomažu da pratimo kako posjetitelji koriste naše mrežne stranice, te da sukladno tome poboljšavamo funkcionalnost stranica i kvalitetu sadržaja.

Koristimo kolačiće prve strane, kolačiće treće strane i zahtjeve prema trećim stranama. Kolačiće prve strane postavljamo mi i mogu ih pročitati samo naše stranice. Kolačići prve strane automatski su dopušteni u svakom internetskom pretraživaču; ako ih isključite, naša mrežna stranica ne može pratiti vašu aktivnost dok se krećete od stranice do stranice. Koristimo sljedeće tipove kolačića prve strane: jednokratni, http only, sigurnosni i ustrajan.

Kolačiće treće strane postavljaju, kao što kaže njihov naziv, treće strane, a najčešće su to oglašavačke mreže. Te kolačiće mogu pročitati i druge mrežne stranice koje surađuju s istim oglašivačima. Na primjer, mi koristimo Facebookove kolačiće za funkcionalnost oglašavanja.

Zahtjevi prema trećim stranama generiraju se od korisnika prema nekoj vanjskoj usluzi. Unatoč tome što u takve zahtjeve nisu uključeni kolačići, moguć je prijenos informacija prema trećim stranama – na primjer, prema Google Analytics, vrlo raširenu uslugu analize posjećenosti mrežnih stranica, koja obrađuje zahtjeve prema trećim stranama.

Kolačićima možete upravljati u postavkama vašeg pretraživača. Imajte na umu da Vam, ako isključite kolačiće, naša Stranica može prestati ispravno funkcionirati. Napominjemo da se za Program vjernosti primjenjuje druga politika korištenja kolačića, [see here].

 • YouTube: Kada se na našoj stranici pokrenu ugrađeni videozapisi s Youtubea, na Vaš uređaj pohranjuju se kolačići treće strane, u ovom slučaju Googlea, koji će prikupljene informacije koristiti na svojim oglašavačkim platforma. Više o načinu korištenja tih informacija možete pročitati u Googleovim Pravilima o privatnosti.
 • Dodaci (plug-ins) za društvene mreže: Ako izaberete da preko dodataka za društvene mreže na našoj Stranici podijelite neki sadržaj sa svojim prijateljima putem Facebooka, Twittera ili drugih društvenih mreža, mogli biste dobiti kolačiće tih mrežnih stranica. Mi nemamo kontrolu nad njihovim postavkama kolačića, pa Vas molimo da informacije o njihovim kolačićima i upravljanju njima pročitate na njihovim stranicama. Na našoj Stranici koristimo piksele za praćenje pretvorbe i/ili druge usluge za mjerenje učinkovitosti naših mrežnih oglasa kao što su Google, Facebook i Twitter, a za potrebe istraživanja tržišta i statistike. Više o tome kako se koriste Vaši podaci i kako se može izuzeti od takvog praćenja možete doznati na svakoj od navedenih mrežnih stranica.
 • Koristimo usluge ponovnog oglašavanja kao što su Google Remarketing i Facebook Custom Audiences koje nam omogućuju da Vam na navedenim platformama možemo slati personalizirane oglase. U slučaju da želite uložiti prigovor na praćenje, to možete napraviti korištenjem alata organizacije Digital Advertising Alliance na optout.aboutads.info.
 • Facebook pixel: Na našoj Stranici koristimo Facebook Pixel, analitički alat koji nam omogućuje da, nakon što korisnici preko nekog našeg oglasa na Facebooku dođu na našu Stranicu, pratimo njihovo ponašanje na Stranici i konverzije (ostvarene kupnje). Na taj način možemo mjeriti učinkovitost naših oglasa na Facebooku, a te rezultate koristimo za potrebe istraživanja tržišta i statistike. Facebook te informacije može povezati s Vašim Facebook profilom i koristiti ih za vlastite promotivne svrhe, u skladu s Facebookovim Pravilima o upotrebi podataka .
 • Vaše privole za korištenje Vaših podataka za oglase na Facebooku i izvan njega možete promijeniti ili potpuno povući na Facebookovu segmentu Ad Preferences.
 • Facebook Custom Audiences: Na našoj stranici koristimo Facebookovu uslugu Custom Audiences, koja nam omogućuje kreiranje personaliziranih oglasa za naše korisnike na temelju njihova korištenja na našoj Stranici. Vaše privole za korištenje Vaših podataka za oglase na Facebooku i izvan njega možete promijeniti ili potpuno povući na Facebookovu segmentu Ad Preferences.
 • Twitter: Na našoj Stranici koristimo Twitterovu uslugu Conversion Tracking, koja prati akcije korisnika nakon što su na Twitteru pogledali reklame ili imali s njima neku drugu interakciju. Twitterov Conversion Tracking omogućuje praćenje konverzija kao što su klikovi na linkove, prosljeđivanje tweetova (retweeting) ili “lajkovi“.
 • U slučaju da želite uložiti prigovor na praćenje, to možete napraviti korištenjem alata organizacije Digital Advertising Alliance na optout.aboutads.info.
 • Google marketing: Na našoj Stranici koristimo usluge oglašavanja i ponovnog oglašavanja Google AdWords i/ili Analytics. Te usluge omogućuju nam preciznije ciljanje prikaza oglasa, kako bismo korisnicima prikazali reklamne poruke koje bi ih mogle doista zanimati. Kroz ponovno oglašavanje, oglasi i proizvodi se prikazuju korisnicima prema interesu iskazanom na drugim mrežnim stranicama koje se nalaze u Google Networku.
 • Na našoj Stranici koristimo Googleov analitički alat Google Analytics Demographics and Interest Reporting, putem kojeg dobivamo uvid u ponašanje posjetitelja Stranice prema životnoj dobi, spolu i interesima, ali isključivo iz anonimne perspektive, na ukupnoj razini. To nam pomaže da bolje razumijemo načine korištenja naše Stranice i poboljšavamo Vaše korisničko iskustvo.
 • Više informacija o načinima na koje Google koristi podatke u marketinške svrhe možete doznati na ovoj poveznici: https://www.google.com/policies/technologies/ads. Googleova Pravila o privatnosti dostupna su na ovoj poveznici https://policies.google.com/privacy?hl=hr.
 • U slučaju da želite uložiti prigovor na oglašavanje temeljeno na vašem interesu, generirano od strane Googleovih usluga marketinga, to možete napraviti koristeći Googleove postavke i opcije otkazivanja na ovoj poveznici: http://www.google.com/ads/preferences.

7. Vaše mogućnosti izbora

Možete izabrati način na koji želite da komuniciramo s Vama.

 • Poruke elektroničke pošte (e-mail): Možete tražiti da više ne primate Yarine promotivne poruke putem e-pošte sljedeći upute koje su navedene u svakoj takvoj poruci.
 • Udovoljit ćemo vašem zahtjevu da više ne primate Yarine promotivne poruke putem e-pošte, međutim, napominjemo da ćemo Vam nastaviti slati poruke vezane uz obavljanje usluga, poput elektroničkih poruka potvrde Vaše kupnje ostvarene na našim mrežnim stranicama. Vaše osobne podatke možemo zadržati i za potrebe vođenja evidencije narudžbe, kako bismo osigurali ispunjavanje zahtjeva kupaca te radi slanja posebnih vrsta poruka.
 • Napominjemo da na svome mobilnom uređaju u postavkama privatnosti i zaštite možete upravljati načinima kako ćete s Yarom dijeliti podatke o Vašoj lokaciji, kao i kolačićima i povezanim tehnologijama. Molimo Vas da za podešavanje postavki proučite upute Vašeg pružatelja mobilnih usluga ili proizvođača Vašeg uređaja.

8. Vaša prava

U mjeri predviđenoj odgovarajućim zakonima, imate sljedeća prava:

(a) Pravo na pristup

 • Pravo da od nas dobijete potvrdu o tome imamo li Vaše osobne podatke u našim bazama podataka, pravo pristupa tim podacima i sve druge informacije povezane s tim podacima.
 • Pravo na dobivanje kopije Vaših osobnih podataka.

(b) Pravo na ispravak

 • Pravo da zatražite promjenu Vaših osobnih podataka ako nisu točni ili cjeloviti.

(c) Pravo na brisanje

 • Pravo da, u određenim okolnostima zatražite brisanje Vaših osobnih podataka iz naših baza podataka, na primjer ako ste povukli prethodno danu privolu za njihovo korištenje ili ako je utvrđeno da su korišteni na nezakonit način.

(d) Pravo na ograničenje obrade

 • Pravo da, u određenim okolnostima, zatražite ograničenje obrade Vaših osobnih podataka.

(e) Pravo na prenosivost podataka

 • Pravo da od Yare zaprimite svoje osobne podatke u preglednom, široko dostupnom i strojno čitljivom formatu.
 • Pravo, u određenim okolnostima, na prenošenje takvih podataka u drugu kompaniju odgovornu za njihovo korištenje.

(f) Pravo na prigovor ili odjavu

 • Pravo da, u određenim okolnostima, uložite prigovor na obradu Vaših osobnih podataka, uključujući pravo na prigovor na obradu u svrhu direktnog marketinga ili na obradu podataka utemeljenu na Yarinu legitimnom interesu.
 • Također imate pravo odjave iz svakog oblika direktnog marketinga, a to možete napraviti klikom na link “unsubscribe” koji se nalazi u svakoj poruci koju primite.

(g) Pravo povlačenja privole

 • Pravo da u bilo kojem trenutku možete povući privolu za obradu podataka za koju je pravna osnova Vaša privola. Napominjemo da povlačenje privole ne utječe na zakonitost obrade podataka koje se obavljala na temelju privole prije nego što je povučena.

Ako želite iskoristiti bilo koje od navedenih prava, bez oklijevanja nam se obratite na adresu elektroničke pošte dataprivacy@yara.com. Molimo Vas da imate na umu da gore navedena prava mogu biti ograničena u skladu s primjenjivim zakonima o zaštiti osbnih podataka.

Imate i mogućnost da uložite žalbu kod državnog tijela za zaštitu podataka u Vašoj državi ili ondje gdje se dogodilo navodno kršenje primjenjivih zakona o zaštiti osobnih podataka. Spisak nacionalnih tijela za zaštitu podataka dostupan je na mrežnoj stranici Europske komisije. Za kompaniju Yara Hungária Kft. nadležno tijelo je Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, čija se mrežna stranica nalazi na poveznici https://www.naih.hu.

9. Kako zadržavamo Vaše podatke

Vaše osobne podatke ćemo držati pohranjene u našim bazama podataka sve dok je to potrebno za ispunjavanje svrhe obrade tih podataka i u skladu sa zakonskim propisima. Kriteriji po kojima se određuje razdoblje zadržavanja su sljedeći:

(a) Duljina trajanja našeg poslovnog odnosa s Vama i isporučivanja naručenih proizvoda/usluga (na primjer, sve dok kod nas imate aktivan korisnički račun ili koristite neku usluge ili mobilnu aplikaciju); omogućavanje obavljanja Vaših aktivnosti te

ispunjavanje vaših obveza čuvanja poslovne dokumentacije. Na primjer, kada je riječ o osobnim podacima korisnika, u pravilu ih zadržavamo dvije godine nakon što je netko prestao biti registrirani korisnik (na primjer, kako bismo mogli odgovarati na pritužbe ili upite koji se mogu pojaviti), nakon čega se radi procjena potrebe daljnjeg zadržavanja.

(b) Ako postoji zakonska obveza – na primjer, neki zakoni propisuju trajanje razdoblja obaveznog čuvanja podataka o transakcijama.

(c) Koliko je zadržavanje preporučljivo iz pravne perspektive (u smislu zastare, parničnih potreba ili regulatornih istraga).

10. Sigurnost informacija

U Yari brinemo za očuvanje Vaše privatnosti i posvećeni smo sigurnosti osobnih podataka. Poduzeli smo sve neophodne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili Vaše osobne podatke od gubitka, zlouporabe ili neovlaštenih izmjena. Pristup osobnim podacima ograničili smo isključivo na djelatnika koji za to imaju jasnu poslovnu potrebu.

11. Prijenos osobnih podataka u druge države

Prijenos osobnih podataka u države izvan Europskog gospodarskog prostora (EGP) koje nemaju odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka u skladu sa standardima EGP obavljat će se isključivo u slučaju ako su prethodno poduzete sve odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka, u skladu s Obvezujućim korporativnim pravilima i standardnim ugovornim klauzulama koje priznaje legislativa EZ, ili ako primatelj osobnih podataka ima certifikat EU-SAD Štita privatnosti.

Kada dijelimo informacije s trećim stranama na način opisan u članku 5 ove Izjave, ponekad postoji potreba prijenosa osobnih podataka u država izvan EGP. Na primjer, za obradu podataka u mrežnim obrascima popunjenim od strane naših korisnika možemo koristiti neku kompaniju koja djeluje na teritoriju SAD. Takav prijenos obavljat će se isključivo ako su prethodno osigurane sve odgovarajuće mjere zaštite, kako je opisano u prethodnom odlomku.

Ukoliko imate neki upit vezan za ovu problematiku ili želite da Vam pošaljemo kopiju dokumenata o gore navedenim zaštitnim mehanizmima, molimo Vas da nam se obratite na kontakte navedene u članku 15.
Yara može obavljati prijenose prikupljenih podataka trećim stranama (u okviru EGP i/ili izvan njega) u svrhu i) unapređenja ili razvoja Stranice ili bilo koje opreme povezane s određenim uslugama i ii) pravilnog funkcioniranja Stranice i opreme.

12. Pravila privatnosti trećih strana

Ova Izjava o privatnosti podataka odnosi se isključivo na prikupljanje, obradu i dijeljenje osobnih podataka od strane Yare. Druge mrežne stranice kojima je moguće pristupiti s ove Stranice imaju svoje politike privatnosti i odgovarajuće prakse. Naši neovisni prodavači, dobavljači i poslovni partneri takođe imaju vlastite politike privatnosti i odgovarajuće prakse. Preporučujemo Vam da, prije nego što nekoj trećoj strani date vaše informacije ili odlučite iskoristiti nečiju promotivnu ponudu, svakako proučite njihovu politiku privatnosti. Unatoč tome što nastojimo davati poveznice samo s mrežnim stranicama koje dijele naše visoke standarde brige o privatnosti, ni na koji način ne snosimo odgovornost za sadržaj ili politike privatnosti drugih mrežnih stranica.

13. Izmjene i dopune Izjave o privatnosti

Izvijestit ćemo Vas putem e-maila ili nekog drugog jasnog sredstva komunikacije u slučaju bilo kakvih suštinskih promjena ove Izjave o privatnosti ili promjena koje mogu biti relevantne u odnosu na Vaša prava ili utjecati na njih, a takvu obavijest dobit ćete prije nego što takve promjene stupe na snagu. Svaka takva izmjena bit će navedena u Izjavi o privatnosti.

Ukoliko nakon takvih izmjena više nećete željeti biti naš registrirani korisnik, moći ćete tražiti brisanje slanjem zahtjeva na e-mail adresu privacy.global@yara.com.

14. Nadležnost i mjerodavno pravo

Osim ako je drukčije određeno prisilnim propisima Republike Hrvatske , ova Izjava o privatnosti podataka podliježe i sastavljena je u skladu sa zakonima Kraljevine Norveške, te podliježe neisključivoj nadležnosti sudstva Kraljevine Norveške.

15. Kako nas možete kontaktirati

U slučaju da imate bilo kakva pitanja ili komentare vezane uz našu politiku zaštite privatnosti osobnih podataka ili ovu Izjavu o zaštiti privatnosti, molimo vas da nas kontaktirate putem elektroničke pošte na adresu dataprivacy@yara.com. Možete nam se obratiti i putem pošte na sljedeću adresu:

Yara Hungária Kft. 8200 Veszprém, Szabadság tér 4, Hungary

U slučaju nerazriješenih pitanja imate pravo uložiti pritužbu nadležnim tijelima pod čijom je kompetencijom razriješavanje takvih pitanja u skladu s primjenjivim zakonima ili javno dostupnom verzijom Yarine politika privatnosti podataka korisnika, dobavljača i poslovnih partnera.

Primjenjivo od: [25.11.19.] / Posljednje ažuriranje: 11.09.2019