Povećavanje broja plodova agruma


Brojem plodova na stablima agruma treba pažljivo upravljati, a intenzivna opskrba praktički svim makro- i mikrohranjivima presudno je važna za zametanje i broj plodova.

Za održavanje brojnosti plodova po stablu ključna je primjena gnojiva prije cvjetanja te tijekom zametanja i ranog stadija punjenja plodova.

Ishrana biljaka i broj plodova agruma

Kod zrelih stabala plodovi i listovi preuzimaju oko 80% dušika iz rezervi stabla, a ne iz N gnojiva primijenjenog tijekom aktualne vegetacijske sezone. Zimskim folijarnim prskanjem prije cvjetanja može se povećati broj plodova u sljedećoj sezoni, što će, naravno, donijeti povećane prinose.

Primjena kalija - folijarnim putem ili u tlu– rezultira većim brojem plodova i većim prinosima.

Slide7.JPG

 

Kalcij, u obliku kalcijeva nitrata, pospješuje zametanje plodova i pridonosi povećanju broja plodova (tablica 7). Značajno poboljšanje zametanja plodova postiže se gnojidbom neposredno prije početka te za vrijeme cvjetanja, tako da je iznimno važno da primjena gnojiva bude pravodobna. Ako je količina kalcija u mladim plodovima nakon 5 tjedana manja od 30 mg povećat će se opadanje plodova.

Slide8.JPG

 

Nedostatak bora smanjuje apsorpciju kalcija i prouzročuje opadanje plodova. Zbog toga je za pospješivanje apsorpcije kalcija  neophodna primjena odgovarajuće količine bora.

Nedostak željeza, mangana i cinka  ograničit će zametanje i broj plodova. Važno je pobrinuti se da razina tih mikrohranjiva u stablima bude dovoljna za održavanje snažnog rasta tijekom cvjetanja i zametanja plodova.

Dobra opskrba sumporom može pospješiti zametanje plodova agruma i svesti opadanje plodova na minimum.