Kako poboljšati čvrstoću ploda jabuke

Prekomjerna ili prekasna primjena dušika smanjit će čvrstoću plodova, što može prouzročiti povećana oštećenja u transportu i skladištu te skraćeni rok trajanja.

Dušik

Prekomjerna ili prekasna primjena dušika smanjit će čvrstoću plodova, što može prouzročiti povećana oštećenja u transportu i skladištu, te skraćeni rok trajanja.

Fosfor

Šest tjedana nakon pada latica može se obaviti prskanje fosforom u svrhu poboljšavanja kako čvrstoće plodova tako kao i potencijala za dugo skladištenje.

Kalcij

Kalcij ima vrlo važnu ulogu za postizanje najbolje kvalitete jabuka, osiguravajući čvrstoću plodova. Poboljšava integritet staničnih stijenki i međusobno prianjanje stanica, što meso ploda čini čvršćim i manje podložnim oštećenjima i raspadanju tkiva.

Primjena kalcija u tlu vrlo je učinkovita za poboljšanje čvrstoće plodova. Odlučite li se za folijarnu primjenu, što češće prskate to će učinak biti bolje, no morate voditi računa da s proizvodima poput kalcijeva nitrata ne primijenite previše dušika jer bi to dovelo do neuravnoteženosti hranjiva i gubitka kvalitete.

Ispitivanja ukazuju kako, za postizanje čvrstoće plodova, kritična masa kalcija u jabukama u vrijeme berbe treba biti veća od vrijednosti koja se preporučuje za smanjenje gorkih pjega- 5mg/100g težine upravo ubranih plodova.