Kako povećati prinos jabuka

Visoki prinosi ostvaruju se na dobro dreniranim tlima gdje voda nije ograničavajući faktor. Gustoća nasada, orijentacija voćnjaka i razmak između stabala ključni su čimbenici za postizanje optimalne iskorištenosti klimatskih prilika te ostvarivanje punog potencijala prinosa.

Temeljitom pripremom tla prije sadnje i održavanjem optimalne pH vrijednosti osigurava se dobro ukorjenjivanje i kontinuirana dostupnost hranjiva.

Rezidba i prorjeđivanje plodova od ključne su važnosti za uzgoj optimalnog broja plodova ujednačene veličine.

Pravodobnom primjenom fungicida i insekticida smanjuje se pojava bolesti i štetnika koji utječu na prinos i kvalitetu plodova.

Ključna važnost ishrane biljaka

  • Dušik i kalij neophodni su za poticanje rasta izdanaka i listova, maksimiziranje cvjetanja, zametanje i punjenje plodova,ok te povećanje prinosa.
  • Fosfor je važan za rani rast i ukorjenjivanje, a kasnije za proizvodnju velikog broja zdravih grozdova cvjetova ok te dobru veličinu plodova.
  • Kalcij je potreban kako bi se osigurao zdrav razvoj listova i rast krošnje, čime se stvara čvrsta platforma za visoke prinose.
  • Magnezij i mangan osiguravaju dobro odvijanje procesa fotosinteze, održavanje produktivnog rasta i dobro zadržavanje plodova na stablu.
  • Nedostatak bilo kojeg mikrohranjiva ograničit će prinos. Bor je naročito važan u fazi cvjetanja, za maksimiziranje broja cvjetova i zametnutih plodova. Cink je važan za razvoj pupova i cvjetanje.