Dobiva li vaš krumpir dovoljno kalcija?

Kalcij je vitalno hranjivo za krumpir: većina karakteristika gomolja može se poboljšati osiguravanjem potrebnih količina tog elementa tokom rasta usjeva. Biljkama je potreban za održavanje staničnih stijenki, zdravlje listova i razvoj gomolja.

Kalcij preventivno djeluje na širok spektar mogućih problema s kvalitetom gomolja

Nedostatak kalcija u mnogim je dijelovima svijeta poznat pod nazivom “unutrašnja hrđavost” (internal rust spot) – riječ je o unutrašnjem fiziološkom oštećenju koje se, kao posljedica odumiranja stanica, u gomolju pojavljuje u obliku malih smeđih pjega. To je izravno povezano s manjkom kalcija u staničnim stijenkama, koje zbog toga nisu dovoljno čvrste pa prilikom ekspanzije propadaju te dolazi do nekroze.

Jednom kad se kalcij pripoji u stanične stijenke ne može se dalje distribuirati, pa je kontinuirana dostupnost tog hranjiva važna za razvoj novih stanica. Kako je već ranije rečeno, kalcij stanicama daje čvrstoću – pogotovo u kori. S potrebnom količinom kalcija kora će imati dobru glatkoću i sjaj, što će pomoći i smanjivanju fizičkih oštećenja koja mogu nastati tijekom vađenja, u transportu ili prilikom skladištenja.

Na posljetku, kalcij pomaže i u sprečavanju bakterijskih bolesti gomolja. Čvršće kore znače manje oštećenja, što pomaže i smanjenju mogićnosti bakterijskih zaraza putem oštećene površine. U ishrani krumpira, 60-70% preporučene količine dušika treba primijeniti u osnovnoj gnojidbi, dok se kalcij treba dodati u prihrani, s preostalom količinom dušika. YaraLiva Tropicote (15.5%N + 19%Ca) primjenjuje se u vrijeme zametanja gomolja, u količini 400-500 kg/ha koja se nadovezuje na više od 100 kg/ha lako dostupnog kalcija u obliku CaO. Važno je napomenuti da YaraLive Tropicote nije kalcijev amonijev nitrat (kod kojeg je potrebno duže vrijeme da kalcij postane dostupan biljkama te zato nije prikladan za visoko vrijedne kulture poput krumpira).

Krumpiru je potreban otopiv izvor kalcija

Za prihranu kalcijem nije važno samo da bude pravodobno primijenjena, nego i izvor tog hranjiva. Ponekad se pogrešno shvaća kako vapneni materijali sadrže dovoljno kalcija za prihranu usjeva, međutim, mnogi vapneni materijali kao bazu imaju kalcijev karbonat – dakle, nisu topivi u vodi pa stoga nisu lako dostupni usjevima krumpira za vrijeme sezone rasta.

Na primer, vapno je kalcijev karbonat – potrebno je 66.000 litara vode kako bi se otopio 1 kg kalcijeva karbonate, tako da bi bilo potrebno mnogo vremena da kalcija postane dostupan biljkama putem vapna. Za otapanje 1 kg YaraLiva Tropicotea potrebna je samo 1 litra vode.

Kao što je već rečeno, optimalno razdoblje za prihranu biljaka kalcijem je u razdoblju zametanja gomolja – dakle, to je pravo vrijeme za raspršivanje otopivog kalcija.