Kako smanjiti diskoloraciju gomolja krumpira

Diskoloracija, ili unutrašnje tamnjenje ili posmeđivanje gomolja krumpira, uzrok je značajnih gubitaka nakon berbe. Kalij, magnezij i bor su hranjiva koja smanjuju diskoloraciju i tamnjenje.

Diskoloracija krumpira

Izazvana je oksidacijom fenolnih tvari, prije svega tirozina u melanin. Kalij, magnezij i bor hranjiva su koja smanjuju diskoloraciju i tamnjenje.

Niska razina kalija povećava rizik od tamnjenja

Kalij utječe na enzimsko tamnjenje i tamnjenje nakon kuhanja, pa će pojava nedostatka kalija povećati učestalost tamnjenja nakon kuhanja.

Kalij i diskoloracija gomolja

Kalij utječe na povećanje koncentracije organskih aniona kao što su limunska kiselina ili askorbinska kiselina (tj. vitamin C u gomolju). Te dvije molekule djeluju antioksidativnu, te usporavajući oksidacijske procese smanjuju pojavu enzimske i neenzimske diskoloracije.

Ispitivanje provedeno u SAD-u pokazuje utjecaj kalija na enzimsku diskoloraciju dviju sorti.

Razina magnezija povezana je s enzimskim tamnjenjem

Niska razina magnezija povećava podložnost enzimskoj diskoloraciji.

Magnezij i diskoloracija gomolja

Ispitivanje provedeno u SAD-u pokazuje utjecaj magnezija na enzimsku diskoloraciju.

Bor smanjuje pojavu diskoloracije gomolja

Bor reducira oksidaciju fenola, koji uzrokuju enzimsku diskoloraciju. Pravilna opskrba biljaka borom reducirat će pojavu enzimske diskoloracije u gomoljima krumpira.

Bor i diskoloracija gomolja

Ostale poljoprivredne prakse koje utječu na diskoloraciju gomolja krumpira

  • Izbor prave sorte
  • Pažljivo postupanje tokom vađenja i razvrstavanja, kako bi se reducirala fizička i druga oštećenja
  • Navodnjavanje radi sprečavanja ili minimiziranja bolesti poput obične krastavosti
  • Obavljanje berbe pri dobrim vremenskim uvjetima kako bi se izbjegla fizička oštećenja i zaraze
  • Kontrola temperature i vlage u skladištu