Krumpir
Dušik je neophodno hranjivo za rast biljnog pokriova, međutim, u umjerenim klimatskim uvjetima višak dušika u kasnoj fazi rasta će prouzročiti nastavak rasta, odgađajući dozrijevanje te može smanjiti sadržaj škroba i suhe tvari, time smanjujući kvalitetu krumpira za preradu.
Dušik – Utjecaj na sadržaj suhe tvari
Ovo ispitivanje provedeno u Norveškoj pokazuje da kasna primjena dušika može reducirati udio suhe tvari u gomolju.
Napuknuća krumpira
Pretjerani rast u kasnoj fazi u hladnijim klimatskim uvjetima može prouzročiti pojavu velikog broja 'prevelikih' krumpira i izazvati unutarnja napuknuća.
Oblik kalija može utjecati na suhu tvar. U preradi krumpira u pravilu se koristi kalijev sulfat, koji pridonosi stvaranju većeg udjela suhe tvari, za razliku od kalijeva klorida koji ima negativan učinak na sadržaj suhe tvari u gomolju.
Oblik kalija i suha tvar gomolja
Ispitivanja obavljena u Danskoj pokazala su kako je za postizanje većeg udjela sadržaja suhe tvari kalijev sulfat osjetno bolji od kalijeva klorida.
Niska razina magnezija reducirat će sadržaj škroba u gomoljima. Ispitivanja su potvrdila pozitivan učinak magnezija na udio suhe tvari u gomolju.
Mangan i suha tvar
Azija i Oceanija