Kako utjecati sadržaj suhe tvari u gomolju krumpira

Sadržaj suhe tvari je važan kako za stolni krumpir tako i za krumpir za preradu, Gomolji u kojima udio suhe tvari iznosi više od 18-20% više su podložni modricama i često se raspadnu prilikom kuhanja. S druge strane, visok udio sadržaja suhe tvari potreban je u preradi, kako bi se prilikom prženja ostvarila dobra boja, te se traži udio u rasponu 20-25%. Dušik, kalij i magnezij hranjiva su koja utječu na sadržaj suhe tvari u gomolju.

Višak dušika može smanjiti sadržaj suhe tvari

Dušik je neophodno hranjivo za rast biljnog pokriova, međutim, u umjerenim klimatskim uvjetima višak dušika u kasnoj fazi rasta će prouzročiti nastavak rasta, odgađajući dozrijevanje te može smanjiti sadržaj škroba i suhe tvari, time smanjujući kvalitetu krumpira za preradu.

Dušik – Utjecaj na sadržaj suhe tvari

Ovo ispitivanje provedeno u Norveškoj pokazuje da kasna primjena dušika može reducirati udio suhe tvari u gomolju.

Napuknuća krumpira

Pretjerani rast u kasnoj fazi u hladnijim klimatskim uvjetima može prouzročiti pojavu velikog broja 'prevelikih' krumpira i izazvati unutarnja napuknuća.

Oblik kalija utječe na sadržaj suhe tvari

Oblik kalija može utjecati na suhu tvar. U preradi krumpira u pravilu se koristi kalijev sulfat, koji pridonosi stvaranju većeg udjela suhe tvari, za razliku od kalijeva klorida koji ima negativan učinak na sadržaj suhe tvari u gomolju.

Oblik kalija i suha tvar gomolja

Ispitivanja obavljena u Danskoj pokazala su kako je za postizanje većeg udjela sadržaja suhe tvari kalijev sulfat osjetno bolji od kalijeva klorida.

Magnezij

Niska razina magnezija reducirat će sadržaj škroba u gomoljima. Ispitivanja su potvrdila pozitivan učinak magnezija na udio suhe tvari u gomolju.

Mangan i suha tvar

Ostale poljoprivredne prakse za ostvarenje ciljanog udjela suhe tvari

  • Izbor prave sorte
  • Izbor kvalitetnog sjemena sa manjim rizikom od bolesti
  • Izbjegavanje polja sa štetnim faktorima poput slabe odvodnje ili premalog kapaciteta zadržavanja vode
  • Osiguravanje učinkovitosti prskanja protiv plamenjače
  • Navodnjavanje u cilju ostvarenja najboljih kvalitativnih karakteristika
  • Ranija žetva, čime se minimizira mogućnost kasne pojave bolesti ili kvarenja gomolja