Prihrana krumpira - sažetak

Precizna uravnoteženost makro i mikrohranjiva od ključne je važnosti za ostvarivanje najboljih prinosa krumpira, a nedostatak bilo kojeg hranjiva može ograničiti prinos. Doziranje pojedinog hranjiva treba biti u skladu s potrebama biljaka. Pregled apsorpcije i ispuštanja hranjiva otkriva koja su hranjiva potrebna u pojedinim stadijima rasta, te ulogu svakog hranjiva.

Makrohranjiva

Za vrijeme rasta usjeva, apsorpcija makrohranjiva varira. Krumpir apsorbira 50% više kalija nego dušika, a iznošenje se razlikuje od polja do polja i ovisi o prinosu. Urod od 38,5 tona po hektaru može iznijeti više od 200 kg kalija po hektaru, odnosno 120 kg dušika po hektaru.

Prihrana kalijem i dušikom potrebna je tijekom vegetativnog rasta, te u fazama formiranja i rasta gomolja.

Stopa dnevne apsorpcije makrohranjiva u cijeloj biljki krumpira

Stopa dnevne apsorpcije makrohranjiva u gomolju krumpira

Iznošenje glavnih hranjiva (kg/t gomolja krumpira)

Dušik

Dušik je važan za rast listova i gomolja. Značajna količina dušika se tokom rasta gomolja reciklira iz lista u gomolj.

Fosfor

Fosfor je također potreban u razmjerno velikoj količini, prije svega u fazi ranog rasta, za poticanje ukorijenjivanja i stvaranje gomolja, te kasnije za poticanje rasta gomolja.

Kalij

Kalij je osobito važan za ostvarivanje visokih prinosa, kao i za održavanje cjelovitosti gomolja. Za krumpir je tipična “luksuzna apsorpcija” kalija – potrošnja veća od stvarnih potreba.

Sumpor

Sumpor je potrebam u svim fazama rasta, a posebno je važan za stvaranje otpornosti na običnu krastavost.

Kalcij

Redovita opskrba kalcijem iznimno je važna kako bi se osigurao rast listova bez stresova. Potrebne su razmjerno velike količine kalcijeva gnojiva kako bi se u gomoljima akumulirale male količine tog elementa koje presudno utječu na kvalitetu uroda.

Magnezij

Magnezij je posebno važan u kasnijim stadijima rasta, posebno tijekom rasta gomolja, kada ima ključnu ulogu u održavanju kvalitete gomolja.

Mikrohranjiva

Krumpiru su mikrohranjiva potrebna u vrlo malim količinima, ali za ostvarivanje kvalitetnog uroda neophodno je da njihova primjena bude pravilno uravnotežena.

Iznošenje mikrohranjiva (g/t gomolja krumpira)

Bor

Potrebe za borom su najveće kako bi se osigurala stabilnost nekoliko ključnih procesa rasta. Također je važan za optimizaciju apsorpcije kalcija.

Bakar

Biljkama trebaju značajne količine ovog elementa, ali pojava njegovog nedostatka rijetko se susreće, budući da ga u većini tla ima u odgovarajućim količinama.

Mangan i cink

Mangan i cink važni su za prinos. Cink ima ključnu ulogu u asimilaciji i metabolizmu dušika te stvaranju škroba.

Molibden

Molibden može igrati značajnu ulogu u slučajevima kada tlo ima nisku pH vrijednost.