Kukuruz
Manjak dušika za vrijeme razdoblja nalijevanja zrna prouzročit će smanjenje proteina u zrnu. Uravnotežena prihrana dušikom za vrijeme razdoblja produžnog rasta stabljika poboljšat će sadržaj proteina u zrnu te osigurati potrebnu količinu dušika za potrebe održavanja procesa nalijevanja zrna.
Grafikon: Utjecaj količine dušika na sadržaj proteina zrna kukuruza
Dobro odmjerena prihrana kalijem povećava sadržaj proteina u zrnu kukuruza, kao i razine aminokiselina cisteina i metionina.
Grafikon: Utjecaj kalija na sadržaj proteina i aminokiselina u kukuruzu
Grafikon: Utjecaj kalija na količinu i kvalitetu prinosa kukuruza
Dobra opskrba biljaka sumporom osobito je važna za pretvaranje dušika u proteine te poboljšanje kvalitete zrna kukuruza.
Grafikon: Utjecaj sumpora i dušika na sadržaj proteina u zrnu kukuruza