Kako poboljšati sadržaj proteina kukuruza

Razina proteina u kukuruzu može se povećati precizno uravnoteženom ishranom, pogotovo dušikom, fosforom, sumporom i cinkom, što će popraviti sadržaj i kvalitetu proteina u zrnu.

Dušik poboljšava proteine zrna

Manjak dušika za vrijeme razdoblja nalijevanja zrna prouzročit će smanjenje proteina u zrnu. Uravnotežena prihrana dušikom za vrijeme razdoblja produžnog rasta stabljika poboljšat će sadržaj proteina u zrnu te osigurati potrebnu količinu dušika za potrebe održavanja procesa nalijevanja zrna.

Grafikon: Utjecaj količine dušika na sadržaj proteina zrna kukuruza

Kalij povećava sadržaj proteina

Dobro odmjerena prihrana kalijem povećava sadržaj proteina u zrnu kukuruza, kao i razine aminokiselina cisteina i metionina.

Grafikon: Utjecaj kalija na sadržaj proteina i aminokiselina u kukuruzu

Grafikon: Utjecaj kalija na količinu i kvalitetu prinosa kukuruza

Sumpor je potreban za učinkovito korištenje dušika

Dobra opskrba biljaka sumporom osobito je važna za pretvaranje dušika u proteine te poboljšanje kvalitete zrna kukuruza.

Grafikon: Utjecaj sumpora i dušika na sadržaj proteina u zrnu kukuruza