YaraVita Actisil stimulira rast vlaknastog korijena

YaraVita ACTISIL dio je Yarine palete biljnih biostimulatora pod nazivom Biotryg. Actisil sadrži izvor organski stabiliziranog silikona te spektar drugih hranjiva. Između ostalog, Actisil stimulira rast korijena.

korijenje.jpg

 

Zašto je važan vlaknasti korijen

Razvoj vlaknastog korijena ključan je za rast jagoda u kontejnerima. Vlaknasti korijen povećava učinkovitost apsorpcije manje pokretnih hranjiva u biljke te ubrzava apsorpciju topivih hranjiva.

Za rasadničare ,kao i za uzgajivače korijen je pokazatelj čvrstoće rasta stabljike jagode. Tijekom rasta, bijela boja korijena indikator je dobrog novog rasta iz korijena. Ne zaboravite da dormatni (mirujući) korijen može biti blago žućkast.

planting.jpg

U vrijeme sadnje korijeni su bijeli ali još nemaju vlaknaste nastavke.

U svrhu ispitivanja učinkovitosti biljnih biostimulatora, YaraVita Actisil primijenjen je u kontejnerima jagoda putem raspršivača u odgovarajućem postotku količine 1 l/ha.

treated-vs-untreated-7days.jpg

Tjedan dana nakon primjene vidljive su značajne razlike između kontrolnog i tretiranog uzorka. Na prvi pogled, čini se da fotografija tretiranog korijena nije izoštrena, međutim, pažljiviji pogled otkriva da je količina vlakana, izraslih zahvaljujući YaraVita Actisilu, razlog zbog kojeg je slika blago mutna. Bijeli korijen znatno je aktivniji od korijena iz kontrolnog uzorka i ima veći promjer.