YaraVita Biotrac protiv stresa usjeva salate

Suočen sa situacijom da su njegovi usjevi salate kristalke pogođeni stresom i zbog toga presporo rastu, španjolski uzgajivač Miguel Ángel Navarro Sánchez odlučio je iskušati biljni biostimulator YaraVita Biotrac i jako ga je zadovoljio brz oporavak usjeva.

salata.jpg

Miguel Ángel Navarro Sánchez mladi je uzgajivač povrća iz španjolske pokrajine Murcia koji je poljoprivredno znanje stekao od svoga oca, s kojim danas zajednički vodi obiteljski posao. Ukupno obrađuju više od 150 hektara površine, najvećim dijelom kao zakupci, a uzgajaju iceberg salatu te brokule i lubenice.

Polja koja obrađuju nalaze se u regijama, Lorca i Caravaca, koje su geografski bliske ali klimatski se dosta razlikuju, pa zahvaljujući različitim temperaturama ovi poljoprivrednici uzgajaju salatu većim dijelom godine, uspješno isporučujući količine koje traže kompanije koje stavljaju njihove proizvode na tržište.

Sezona kristalke u regiji Caravaca traje od sadnje u ožujku do posljednje berbe u listopadu, dok u Lorci sezona zahvaća razdoblje od rujna do početka svibnja. Sánchezov prosječan godišnji urod je između 35.000 i 40.000 kg/ha.

Krajem zime i početkom proljeća 2020. godine u regiji Caravaca zabilježene su iznadprosječne količine padalina, a temperature su bile manje od uobičajenih, pa su Sánchezovi usjevi kristalke počeli pokazivati simptome stresa te im je usporen rast. Sánchez se odlučio za primjenu folijarnog biostimulatora YaraVita Biotrac u količini 4 l/ha.

YaraVita Biotrac razvijen je u svrhu ublažavanja efekata abiotičkih stresova

YaraVita BIOTRAC je tekuća formulacija za folijarnu primjenu, mješavina hranjiva i bioaktivnih sastojaka ekstrahiranih iz alga Ascophyllum nodosum. Ublažava efekte koje abiotičkih stresove koje izazivaju hladnoće ili suša, te ojačava biljke tijekom razdoblja najvećih metaboličkih potreba čime se u konačnici povećava količina i kvaliteta prinosa.

Miguel Ángel je primjenu Yarinog biostimulatora obavio u travnju te je bio jako zadovoljan kada su biljke nakon samo nekoliko dana povratile normalnu brzinu rasta.