Izvor dušika i proljetno planiranje

Zbog nedavnog vala hladnijeg vremena biljke će vjerojatno trebati ranu dozu dušika, a kad planirate proljetnu primjenu gnojiva važno je odrediti izvor dušika kao i pravo vrijeme njegove primjene, kako bi se najefikasnije iskoristio te se pritom izbjegla mogućnost smanjenja prinosa.

U slučaju hladnijeg vremena u proljeće biljke će vjerojatno trebati ranu dozu dušika, a kad planirate proljetnu primjenu gnojiva važno je odrediti izvor dušika kao i pravo vrijeme njegove primjene, kako bi se najefikasnije iskoristio te se pritom izbjegla mogućnost smanjenja prinosa.

U hladnim uvjetima mineralizacija je niža

Zbog nedavnog hladnijeg vremena mineralizacija tla vjerojatno nije na istoj razini kakva je bila prošle godine u istom razdoblju. Zbog toga je vrlo vjerojatno da će primjenu dušika na usjeve trebati napraviti ranije, kako bi se izbjegla mogućnost smanjenja prinosa.
U svakom slučaju, kada planirate proljetnu primjenu dušika, trebate razmišljati o izvoru i pravom trenutku za primjenu, kako biste ga najbolje iskoristili. Prva primjena dušika trebala bi biti napravljena krajem veljače, odmah kad započne rast biljaka; naravno, to ovisi o stanju tla.
Primjena gnojiva na tlu natopljenom vodom nema smisla, jer u takvim situacijama u pravilu dolazi do denitrifikacije: bakterije tla teže anaerobnim uvjetima te rastvaraju nitrate u slobodni dušik, koji odlazi u atmosferu. Zbog toga treba čekati da se stanje tla popravi prije prve primjene, a u takvom slučaju još je važnije da biljke odmah imaju na raspolaganju dušik kojeg mogu apsorbirati.

Nitrati odmah dostupni biljkama

Izvor dušika također je vrlo važan, posebno kada birate između amonijeva nitrata ili uree. Nitratni dušik odmah je dostupan biljkama, dok se urea prvo mora razgraditi na amonijak a zatim na nitrat, kojeg biljka tek tada može koristiti. U hladnim uvjetima taj proces može trajati danima, a čak i tjednima.
Posebno valja skrenuti pozornost na sporodjelujuće varijante uree: u odnosu na čistu ureu, kod koje je, za hladnog vremena, proces pretvaranja u dušik prilično usporen, kod sporodjelujuće uree pretvaranje dušika u nitratni oblik traje još dodatnih tjedan dana (pa i više).
Ako razmišljate o čistom dušiku za prvu primjenu, tada morate planirati i kako ćete primijeniti sumpor – primjena sumpora odjednom nije dobra ideja zbog njegove podložnosti ispiranju. Najbolji savjet za sumpor je da ga se primjenjuje po načelu “malo ali često”, u kombinaciji s dušikom, koristeći dušično-sumporne (NS) formulacije.
U slučaju da izaberete neko kompleksno gnojivo, njegovom primjenom hranjiva će biti ravnomjerno raspoređena po cijeloj tretiranoj površini, tako da sav urod dobiva jednaku dozu, čime se poboljšava količina i kvaliteta prinosa.