Mikrohranjiva – važan sastojak proljetne prihrane

Žitarice i uljana repica upravo dobivaju proljetni dušik i sumpor na većini poljoprivrednih imanja, ali ne treba zaboraviti da je ovo vrijeme da biljke dobiju i mikrohranjiva.

U trenutku kada žitarice i uljana repica dobivaju proljetni dušik i sumpor na većini poljoprivrednih imanja ne treba zaboraviti da je to vrijeme da biljke dobiju i mikrohranjiva.

Nedostatak mikrohranjiva često ograničava prinose

Nakon što započne produžni rast stabljika, biljke trebaju mnogo hranjiva kako bi mogle podržati brzi tempo vlastite promjene. Pored makro hranjiva, povećava im se potreba i za mikrohranjivima. Prefiks “mikro” ne znači da su ta hranjiva manje važna, nego da ih biljke trebaju u manjim količinima; nedostatak mikrohranjiva može izazvati ozbiljne probleme unutar biljke.
Testiranje tkiva jedini je način kako se može vidjeti što je u biljci u određenom trenutku, te se na temelju rezultata može utvrditi koja mikrohranjiva treba primijeniti kako bi se osigurala optimalna razina uroda. Ako niste zainteresirani za provedbu testiranja tkiva, možete izabrati multihranjivi proizvod kao što je YaraVita Gramitrel za žitarice ili YaraVita Brassitrel Pro za uljanu repicu. Ti proizvodi sadrže speficifična hranjiva koja su potrebna tim kulturama, pa ako vas ne zanima testiranje tkiva, možete ih koristiti kao univerzalno rješenje za vaš urod.
Yarina ispitivanja pokazala su da je primjena navedenih mješavina mikrohranjiva donijela prosječan prinos od 0.41t/ha za pšenicu, što je povrat ulaganja u omjeru 2.5:1. Uljana repica prosječno je dala prinos od 0.31t/ha, što znači povrat u omjeru 6:1.