Proljetna prihrana pospješuje jačanje vlati

Manjak kalija, mangana ili bakra tijekom tijekom produžnog rasta stabljika prouzročit će slabije stabljike i povećati rizik polijeganja pšenice u kasnijoj fazi.

Kada stabljike pšenice počnu ulaziti u fazu formiranja i brzog rasta, dolazi do velike potražnje za većinom hranjiva. Manjak kalija, mangana ili bakra tijekom produžnog rasta stabljika prouzročit će slabost stabljika i povećati rizik polijeganja pšenice u kasnijoj fazi.

Za vrijeme produžnog rasta veoma je važno izbjeći nedostatak hranjiva koja pospješuju jačanje vlati, prije svega kalija, mangana i bakra. Svako od tih hranjiva ima svoju ulogu u održavanju čvrstoće stabljika, na taj način smanjujući sklonost deformaciji.

Posebno pazite na kalij, mangan i bakar

Kalij je potreban za regulaciju vode u biljkama, pohranjen u staničnim vakuolama koje zadržavaju najveći dio biljkine vode, održavajući čvrstoću biljaka. U slučaju manjka kalija smanjuje se ulazak vode u stanice, zbog čega biljka gubi čvrstoću te se povećava mogućnost uvenuća i deformacije. Dnevne potrebe za kalijem mogu biti i više od 10-12 kg/ha (ovisno o kulturi), što ukupno znači 250-300 kg do završetka cvatnje. Kalij ima potencijal pokretljivosti u tlu nakon obilnijih kiša (ovisno o sastavu gline), pa u većini doba na to treba obratiti pozornost prilikom primjene kalija.
Svakako treba imati na umu da veće razine kalija mogu negativno utjecati na dostupnost magnezija, središnjeg elementa molekule klorofila, nužne za fotosintezu.
Mangan i bakar elementi su koje enzimi trebaju za katalizaciju u procesu stvaranja lignina, komponente stanične stijenke, a koja ima ključnu važnost za čvrstoću stabljike i zaštitu od patogenih infekcija.
YaraMila formulacije sadrže uravnotežene količine glavnih hranjiva uključujući sumpor za proljetnu primjenu kod žitarica, dok proizvodi linije YaraVita žitaricama u proljeće osiguravaju potrebne količine važnih mikrohranjiva.