Kako utjecati na kvalitetu rajčice

Standardi kvalitete rajčica razlikuju se ovisno o sorti, podneblju i zahtjevima tržišta. Kvalitetu određuje niz čimbenika. Ishrana biljaka u velikoj mjeri utječe na vanjske kvalitete plodova - oblik, boju, čvrstoću i rok trajanja – koje su osobito važne za svježe rajčice. Navedene kvalitete u velikoj mjeri utječu na cijenu otkupa i tržišni potencijal uroda rajčice.

U načelu, okus određuju relativne koncentracije šećera i kiselina u plodu, prije svega fruktoze odnosno limunske kiseline. Najbolje i najukusnije su rajčice s visokim sadržajem šećera i kiselina.

Ishrana biljaka i kvaliteta rajčice

Za okus rajčice važni su dušik i kalij. Prevelika količina amonijskog N negativno će utjecati na okus. Kalij je najvažnije hranjivo za postizanje ukupne kvalitete rajčice: poboljšava sazrijevanje, oblik, kiselost i okus plodova.

Veća razina kalcija važna je održavanje čvrstoće plodova i otpornosti prema oštećenjima koja mogu nastati rukovanjem ili u prijevozu.

Nedostatak bora može prouzročiti slabiji izgled, što znatno umanjuje mogućnost tržišnog plasmana takvih plodova. Cink također doprinosi održavanju kvalitete plodova rajčice.