Programi prihrane rajčice hranjivima


Rajčica na otvorenome

Rajčica se sve više uzgaja u sustavu kap po kap jer industrijska prerada zahtijeva visoku kvalitetu sirovine. Predstavit ćemo način ishrane granuliranim proizvodima i folijarnim tretmanima u sustavu navodnjavanja kišenjem, a također načinom kap po kap.
Za deset tona prinosa i odgovarajuće zelene mase iznosi se 40 kg N, s time što postoje sorte i hibridi sa specifičnim zahtjevima. Ako postoji višak dušika tijekom zriobe,to izravno utječe na kvalitetu ploda.
Fosfor je važan za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 10 kg P2O5. Treba osigurati 70-100 kg/ha dostupnog P2O5 za optimalne prinose. Fosfor se prilično ujednačeno troši tijekom vegetacije.
Kalij je važan za kvalitetu i za deset tona prinosa potrebno je 40-60 kg, ovisno o potrebi uzgajane sorte ili hibrida. U pravilu se unosi najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K2O po analizi plodnosti. Za osnovnu-startnu gnojidbu savjetuje se primjenjivati gnojiva s kalijem u obliku sulfata: YaraMila™ Complex ili Cropcare.
Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca i magnezija-Mg.
Od mikroelemenata važni su mangan-Mn, bor-B, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te je tehnologija ishrane na osiguravanju svih hranjiva.
Preporučeni proizvodi:
Osnovna-startna gnojidba: YaraMila™ Cropcare ili YaraMila™ Complex.
Vodotopiva gnojiva: Kristalon™ ili Ferticare™.
Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLiva™ Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.
Prihrana kalijem i dušikom: granule Unika™ Kali, Krista™ K Plus, Krista™ SOP.
Prihrana magnezijem: Krista™ MaG ili Krista™ MgS.
Folijarna prihrana: YaraVita™ Frutrel (N,P2O5, CaO, MgO, Zn, B). YaraVita Mediterano (N, Mg, B, Zn, P2O5) folijarno gnojivo razvijeno za sve mediteranske kulture koje cvatu i plodonose.YaraVita™ Bortrac, možete upotrijebiti ostale YaraVita™ proizvode ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane.
Kristalon™ Specijal 18-18-18 ili Ferticare™ 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha.
Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Napomena: Savjetujemo ishranu plodovitog povrća gnojivima koja sadržavaju sulfatni kalij, YaraMila™ Cropcare ili Complex i zbog velike kvalitete i topivosti. Dušik je potrebno dodati do određene količine preko proizvoda YaraBela™ Sulfan ili Extran. I u sustavu kap po kap startnu gnojidbu obavit ćemo YaraMila™ Complex ili Cropcare.
Obavezno plodnost tla provjerite kemijskom analizom. Za precizne programe ishrane i savjete u ishrani biljaka obratite se našem stručnom servisu: tatjana.uljanic@yara.com, stevan.mesarovic@yara.com.

*Napomena: Izaberite samo jedan tip vodotopivih gnojiva, ili Kristalon™ ili Ferticare™. U tablici su prikazana oba programa i preporučene tjedne doze u količinama koje ovise o razvoju i kondiciji usjeva.

 

Rajčica u zaštićenom prostoru

Tehnologija ishrane rajčice u plastenicima podrazumijeva startnu gnojidbu visokokvalitetnim granuliranim NPK gnojivima na sulfatnoj osnovi kalija, s magnezijem i mikroelementima. Ti proizvodi su YaraMila™ Complex ili Cropcare. Također, dopunu startne doze dušika i kalcija unesite YaraLiva™ proizvodima Nitrabor ili Tropicote.
U vrijeme rasta i razvoja biljaka ishrana se mora temeljiti na kontinuiranom unosu hranjiva sustavom kap po kap i to vodotopivim proizvodima Kristalon™ ili Ferticare™ i dopunskim gnojivima iz skupine Krista™ i YaraLiva™.
Postoji li problem manjka mikroelemenata kao što su željezo-Fe, cink-Zn i drugi mikroelementi,upotrijebite helatne proizvode iz skupine Tenso™ ili Rexolin™.
Sve doze su izražene u tjednim potrebama i dane su u gramima na 100 m2.
Postoje razlike u ishrani indeterminantnih i poludeterminantnih hibrida u zaštićenom prostoru, a za precizne programe ishrane na osnovi potreba pojedinih hibrida obratite se našem stručnom servisu.
Preporučeni proizvodi:
Osnovna-startna gnojidba: YaraMila™ Cropcare ili YaraMila™ Complex.
Vodotopiva gnojiva: Kristalon™ ili Ferticare™.
Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLiva™ Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.
Dopunska gnojiva-soli: Krista™ K Plus, Krista™ SOP, Krista™ MaG, Krista™ MgS.
Helati mikroelemenata: Tenso™, Rexolin™.

*Napomena: Izaberite samo jedan tip vodotopivih gnojiva ili  Kristalon™ ili Ferticare™. U tablici su prikazana oba programa i preporučene tjedne doze u količinama koje ovise o razvoju i kondiciji usjeva.