Poboljšajte zasnivanje usjeva vaše uljane repice

Brzo zasnivanje usjeva oduvijek je bilo važno za uljanu repicu, no posljednjih godina je, zbog prijetnje repičinog crvenoglavog buhača poprimilo kritičan značaj.

Startno gnojivo povećava prinos uljane repice

Pravilna ishrana ključna je za kvalitetno zasnivanje usjeva, te bi jesenska primjena dušika i fosfata trebala biti stvar rutine, međutim, na velikom broju površina na kojima se uzgaja uljana repica to još uvijek nije praksa. Pritom, ne zaboravite da jesenska primjena koristi ukupnom razvoju usjeva, a ne samo brzini zasnivanja.

Rezultati ispitivanja napravljenih u posljednjih nekoliko godina potvrdili su kako su usjevi na kojima je tijekom jeseni primijenjeno startno gnojivo bili bolje zasnovani i brže su se razvijali, sa značajno povećanim sklopovima i biomasom, te je povećanje prinosa u nekim slučajevima dostiglo 1.4t/ha.

Optimalna jesenska primjena dušika iznosi 50-60 kg po hektaru.

Fosfor je hranjivo koje jesenskom primjenom značajno pridonosi razvoju korijena i pomaže u povećanju brzine razvoja biljke.

Yarina tekuća gnojiva idealna su startna gnojiva za uljanu repicu, a nudimo još vrlo širok spektar tekućih i krutih hranjivih otopina za primjenu u potrebnim količinama na jesenskim usjevma uljane repice.

Mikrohranjiva važna u ranoj fazi zasnivanja usjeva

Vrijedi imati na umu i mikrohranjiva, u svjetlu činjenice da su ispitivanja pokazala da zahvaljujući njima dolazi do porasta prinosa od 0.3 t/ha.

Mangan, bor i molibden glavna su mikrohranjiva za uljanu repicu, a važna su u ranoj fazi zasnivanja usjeva te za održavanje zdravih zelenih listova. Mangan je meophodan za fotosintezu i sintezu proteina te za reguliranje aktivnosti nitrat reduktaze. Nedostatak uzrokuje akumulaciju nitrata u biljnom tkivu, značajno povećavajući mogućnost bolesti te smanjujući otpornost biljaka na zimske temperature.

Bor ima nekoliko ključnih uloga – potreban je podjelu i elongaciju stanica, a osobito je važan za razvoj korijena tijekom produžnog rasta stabljika te za vrijeme cvjetanja.
Molibden je potreban za iskorištavanje dušika; slično kao i u slučaju mangana, nedostatak ovog elementa može prouzročiti visoku razinu nitrata u biljnom tkivu.

Primjenom otopine YaraVita BRASSITREL PRO tijekom faze vegetativnog rasta smanjit ćete podložnost biljaka bolestima i ojačati zasnivanje usjeva.