Povećajte prinos vaše uljane repice s folijarnim dušikom

Primjena folijarnog dušika tijekom cvjetanja usjevi će duže biti zeleni, održavajući učinkovitost biljnog pokrova listova i komuški za fotosintezu te proizvodeći ugljikohidrate tijekom faze punjenja sjemenki; na taj način, povećava se potencijal prinosa.

Primjena dušika potrebna je tijekom tri ključne faze uzgoja uljane repice – u jesen za optimalno zasnivanje usjeva, na proljeće za optimalnu strukturu biljnog pokrova i rast prije cvjetanja, te za vrijeme cvjetanja radi optimiziranja trajanja zelene površine – na taj način stvaraju se osnove za maksimiziranje prinosa.

Važnost održavanja indeksa zelene površine uljane repice

Pred kraj rasta biljke trebaju odgovarajuću količinu ugljikohidrata kako bi se spriječilo propadanje komuški i zrna, koje za posljedicu može imati smanjenje prinosa. Za razliku od žitarica, koje mogu koristiti svoje rezerve, usjevi uljane repice u tom se razdoblju za zadovoljanje svojih potreba uglavnom moraju osloniti na trenutnu proizvodnju ugljikohidrata kako bi zadovoljile svoje potrebe, pa zbog toga biljke moraju održavati kontinuitet fotosinteze do tako kasne faze. Komuške su na tom planu manje učinkovite od listova, pa je zato potrebno što duže zadržati listove (produžiti razdoblje trajanja zelene površine). Biljke za tu svrhu trebaju odgovarajuću količini dušika, koju samo tlo vjerojatno ne može dati.

Dodatnih 30 tona na 100 hektara

Nakon tridesetak ispitivanja čije su rezultate potvrdile neovisne institucije, pokazalo se da primjena folijarnog dušika u kasnoj fazi rasta biljaka donosi prosječno povećanje prinosa od 0,3 t/ha, a u nekim slučajevima prinos se povećao čak za 0,7 t/ha.

Optimalna količina folijarnog dušika za primjenu u vrijeme cvjetanja je 50kgN/ha. Ne zaboravite da ukupna količina dušika koji koristite ne smije prijeći propisane granice. Također, pazite da ne gnojidbu dušikom ne radite na temperaturama iznad 17º C, jer su ispitivanja pokazala da u takvim uvjetima dolazi do negativnog učinka na prinos. Rano jutro i večernji sati najbolja su doba dana za primjenu tekućeg gnojiva.